Gépészmérnöki szak kérdezz-felelek

Milyen középiskolai eredményekkel lehet bekerülni a gépészmérnöki szakra?
Szakközépiskolából és gimnáziumból is sikerrel jelentkezhetnek hozzánk. A korábbi években a többi gépészmérnök szakhoz hasonlóan alakultak nálunk is a felvételi ponthatárok.
További információ

Mennyire nehéz a gépészmérnöki szak?
Nagyon hallgatóbarát a képzési rendszerünk. A hallgatóink eltérő előképzettséggel, tudással rendelkeznek. Annak érdekében, hogy mindenki könnyen vegye az akadályokat a magas gyakorlati óraszám mellett is biztosítunk lehetőséget a felzárkózásra, vizsgára való felkészülésre.

Milyen tantárgyaim lesznek gépészmérnökként?
Természettudományos alapismeretek (matematika, általános géptan, mechanika…), gazdasági és humán ismeretek (minőségbiztosítás, közgazdaságtan, jogi ismeretek...) mellett anyagtudományi, gyártástechnológiai, géptan és műszaki tervezéssel…stb. kapcsolatos alaptudás elsajátítását követően az érdeklődésednek megfelelő specializációs tárgyakat tanulhatsz.
További információ

Indul a gépészmérnöki szak duális képzésben?
Természetesen, alapszakon és mesterszakon egyaránt várják a partnervállalataink a leendő hallgatók jelentkezését. 2015 szeptember óta minden jelentkezőnek lehetősége van alapszak nappali tagozaton üzemeltető-karbantartó és járműipari folyamattervező specializációkon, illetve 2018. februárjától mesterszakon nappali tagozaton termeléstámogató specializáción (minden februárban és szeptemberben) a partnervállalatainkhoz is jelentkezni. A BSc és MSc szakok partnervállalatainak a listáját a honlapon az „Oktatás” fül alatt található.

További információ

Milyen előnyökkel jár, ha „duálisos hallgató” leszel?
7 féléven keresztül havi jövedelmet kapsz attól a vállalttól, aki az egyetemi oktatási időszak alatt (szorgalmi időszak) kizárólag kapcsolatot tart fenn veled, így kompromisszumok nélkül részt vehetsz az egyetemi életben. Majd a vizsgák és szünetek idején élő projektekben, vállalati mentorok iránymutatása mellett foglalkoztat, hogy a végzést követően versenyképes diplomával a kezedben több éves szakmai gyakorlattal tudjál elhelyezkedni a munka világában, akár főállású kollégaként nála, akár egy másik vállalatnál.
További információ

Hol lehet elhelyezkedni gépészmérnöki alapszakkal (BSc)?
A Gépészmérnöki Tanszék kiterjedt vállalati kapcsolatrendszerrel rendelkezik, így a vállalati szereplők az oktatásban is jelen vannak. A specializációk kialakítását is vállalati igényeknek megfelelően, közösen dolgoztuk ki. Ennek megfelelően gépészmérnöki alapszakon a következő specializációk választhatóak a 2021/2022. tanévtől beiratkozottak számára:  nappali tagozaton épületgépészeti, üzemeltető-karbantartó, járműipari folyamattervező, anyagtechnológia, géptervező, illetve levelező tagozaton épületgépészeti és üzemetető-karbantartó.
A nálunk végzett tehetséges gépészmérnökök versenyképes szaktudásukkal könnyen el tudnak helyezkedni a környező ipari vállalatok, illetve gépészeti tervező irodák bármelyikében. 
További információ

Milyen továbbtanulási lehetőség biztosított a gépészmérnöki alapszak elvégzését követően?
Mind nappali, mind levelező tagozaton indítunk tavaszi és őszi félévben is gépészmérnöki mesterszakot. A mesterszakon is biztosítjuk a hagyományos képzési forma mellett a duális képzési formát, ami a korábban duálisos hallgatók és új belépők számára is választható. A mesterszakon termeléstámogató és műanyag fröccsöntő specializációk közül választhatnak a hallgatóink a 3. félévtől.
Továbbá BSc és MSc végzettek a következő szakirányú továbbképzési szakokra is jelentkezhetnek: Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök, Gépészeti szimulációs szakmérnök, Műszaki diagnosztikai szakmérnök, Polimertechnológiai szakmérnök és Szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök.
További információ

Legutóbbi frissítés: 2024. 01. 20. 12:09