Tájékoztató a mesterszakra történő jelentkezéshez

Ami tudni érdemes a Gépészmérnöki mesterszakról

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán a gépészmérnöki mesterszakot 2017. februárjától indítottuk el termeléstámogató specializációval. Duális képzésünk sikerének köszönhetően 2018. februárjától a gépészmérnöki alapszak mellett a gépészmérnöki mesterszak duális képzési formában is elérhető lett jelentkezőink számára. Vállalati igényekre alapozva műanyag fröccsöntő specializációt indítottunk a 2019/2020. tanév tavaszi félévétől magyar és angol nyelven.

További információ a szakról

Kreditelismerés

A sikeres felvétel feltétele, hogy a korábbi felsőfokú tanulmányok beszámíthatók legyenek az adott mesterszakon. Az előtanulmányok teljes kreditértéken számíthatóak be gépészmérnöki alapszakon végzettek esetén. Egyéb előképzettségek esetében kreditelismerési eljárás szükséges, melynek részleteiről az alábbi tájékoztatóban olvashat.

További tájékoztatásért a kreditelismeréssel kapcsolatban kérjük, hogy keresse Dr. Pálinkás Sándor, főiskolai docenset a   e-mail címen.

Felvételi vizsgát kiváltó motivációs levél megküldése: 2022. január 5.

A gépészmérnöki mesterszakra jelentkezőknek elvételi vizsga alkalmával kézzel írott motivációs levelet kell benyújtani, melynek célja a jelentkező szakmai tájékozottságának, munkatapasztalatának felmérése, továbbá az MSc tanulmányaival kapcsolatos elképzeléseinek, az eddigi tanulmányai alatt végzett szakmai tevékenységeinek (TDK, külföldi részképzés, stb.) megismerése.
A felvételi beszélgetést kiváltó motivációs levél alapján maximum 40 pont szerezhető.

Felvételi pontok számítása

Mesterképzésben legfeljebb 100 pont szerezhető, amely az alábbi részpontokból adódik össze:

  1. oklevél minősítése alapján max. 30 pont (oklevél minősítése x 6, azaz pl. jeles minősítésű diploma esetén 5×6, vagyis 30 pont),
  2. felvételi vizsga, maximum 40 pont
  3. többletpontok, maximum 30 pont
  • Esélyegyenlőségi maximális pont: 10 pont     – fogyatékosság: 6 pont     – gyermekgondozás: 6 pont     – hátrányos helyzet: 2 pont
  • 2. nyelvvizsga (európai uniós vagy orosz nyelvvizsga esetén)/ felsőfokú (C1) komplex: 10 pont
  • 2. nyelvvizsga (európai uniós vagy orosz nyelvvizsga esetén) / középfokú (B2) komplex: 5 pont
  • 3. nyelvvizsga (európai uniós vagy orosz nyelvvizsga esetén) / felsőfokú (C1) komplex: 10 pont
  • 3. nyelvvizsga (európai uniós vagy orosz nyelvvizsga esetén)/ középfokú (B2) komplex: 5 pont
  • intézményi TDK 1-3. hely: 10 pont
  • OTDK 1-3. hely: 10 pont

A jogszabályi minimum ponthatár idén mesterképzések esetében 50 pont.

A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon.

Frissítés dátuma: 2021.09.23.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.