Szilárdságtani feladatok végeselemes vizsgálata I.

Tárgy oktatója

DR: MANKOVITS TAMÁS – tanszékvezető egyetemi docens, Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék

HURI DÁVID – tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék

Félév: I. félév; Kontakt óraszám: 15 óra; Számonkérés: évközi jegy

Tárgyleírás

A tantárgy célja megismertetni a hallgatókkal a végeselemes modellezés folyamatát, kitérve a döntési szakaszra, előkészítési (preprocesszálás), megoldási és kiértékelése (posztprocesszálás) szakaszokra. A félév során a hallgatók párhuzamosan ismerkedhetnek meg ezen folyamatok elvégzéséhez szükséges elméleti háttérrel, továbbá az elméleti tudáshoz kapcsolódó mintafeladatok megoldásával gyakorlati tapasztalatra is szert tehetnek végeselemes rendszert alkalmazva. Geometriai modellek és előállításuk, geometriai egyszerűsítések, szimmetria feltételek alkalmazása, 2D-s és 3D-s modellek alkalmazása. Hálókészítés lépései, a feszültséganalízis elemei, az elem mérete, a háló lokális finomítása, strukturált háló létrehozása, hálózásnál előforduló hibák. Anyagmodellek létrehozása, linearitás, homogenitás, irányfüggőség. Terhelések, perem- és kezdeti feltételek. Alkatrészek közötti kapcsolatok (súrlódásmentes és súrlódásos érintkezés, ragasztott kapcsolatok). A szimuláció főbb beállításai és futtatása. Az eredmények lekérdezése és kiértékelése. Gyakorlati feladatok megoldása.

Szakirodalom

  • Mankovits T., Huri D.: Modellezés és szimuláció (A lineáris rugalmasságtan és a végeselem-módszer), Debreceni Egyetem, Debrecen, 2015. (elektronikus jegyzet)
  • Tamás P., Bojtos A., Décsei-Paróczi A., Fekete R-T.: Végeselem módszerek, BME MOGI, Budapest, 2014.
  • Kovács Á., Moharos I., Oldal I., Szekrényes A.: Végeselem-módszer, Typotex Kiadó, Budapest, 2011. (elektronikus jegyzet)
  • Szabó T.: Alkalmazott mechanika – Végeselem-módszer alkalmazásai, Miskolci Egyetem, Miskolc, 2003.

Oktatás helyszíne

Debreceni Egyetem Műszaki Kar

Frissítés dátuma: 2019.01.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ