Polimerek feldolgozástechnológiái - Additív gyártástechnológiák és kompozitgyártás

Tárgy oktatója

DR. MANÓ SÁNDOR - minőségbiztosítási vezető, Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratórium

KRAKKÓ BÉLA – projektvezető, Diehl Aviation Hungary Kft.

Félév: I. félév; Kontakt óraszám: 15 óra; Számonkérés: évközi jegy

Tárgyleírás

A gyors prototípus gyártási módszerek, 3D nyomtatás (fém, polimer) bemutatása különböző gyártási technológiák előnyeinek-hátrányainak részletezése. Nyomtatott termékek gyártástechnológiából adódó anizotrópiájának vizsgálata, orientációk hatása a termék terhelhetőségére. Kompozit fogalma, kompozitok felosztása a mátrix anyaga illetve az erősítő fázis anyaga, dimenziója szerint. Polimer kompozitok erősítő anyagai. Hőre keményedő és lágyuló polimer mátrixú kompozitok gyártástechnológiai ismeretei. A klasszikus kompozit technológiák mint a kézi laminálás, pultrúzió RTM, RIM, vákuumformázás, préselés elméleti, gyakorlati bemutatása. Szendvicsszerkezetek tervezése, előállítása. Egyedi alkatrészek kivitelezési módszerei. Reverse engineering módszerek és eszközeik bemutatása.

Szakirodalom

  • Háber I.E.: 3D adatfeldolgozás és gyártás II., Pécsi Tudományegyetem, Pécs, 2015.
  • Kai, C.C., Leong, K.F., Lim, C.S.: Rapid prototyping: principles and applications, World Science Publishing Company, 2010.
  • Tóth T.: Kompozitok, Miskolci Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Kar Kiadó Hivatala, Dunaújváros, 1996.
  • Gáti B., Koncz I.: Repülőgépek szerkezete, BME, Budapest, 2011.
  • Schwartz, M.M.: Composite materials handbook, Holliday Litograph, USA, 1984.

Oktatás helyszíne

Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratórium 3D Nyomtatás Kompetencia Centrum

Debreceni Egyetem Műszaki Kar Diehl Aviation Hungary Gépészeti Tervező Laboratórium

Frissítés dátuma: 2019.01.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.