Polimer termékek végeselemes vizsgálata

Tárgy oktatója

HURI DÁVID - tanársegéd, Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék

Félév: II. félév; Kontakt óraszám: 15 óra; Számonkérés: évközi jegy

Tárgyleírás

A tantárgy célja megismertetni a hallgatókkal a polimer alapanyagú termékek végeselemes modellezésének folyamatát, kitérve a döntési szakaszra, előkészítési (preprocesszálás), megoldási és kiértékelése (posztprocesszálás) szakaszokra. Geometriai modellek és előállításuk, geometriai egyszerűsítések, szimmetria feltételek alkalmazása, 2D-s és 3D-s modellek alkalmazása. Hálókészítés lépései, a feszültséganalízis elemei, elem mérete, háló lokális finomítása, strukturált háló létrehozása, hálózásnál előforduló hibák. Végeselemes szoftverekben rendelkezésre álló anyagmodellek (azok kiválasztása és definiálása). Alkatrészek közötti kapcsolatok (surlódásmentes és surlódásos érintkezés, ragasztott kapcsolatok). Műanyag- és gumitermékek szilárdságtani és dinamikai vizsgálata. Esettanulmányok a műanyag- és gumitermékek numerikus vizsgálatára végeselem-módszer segítségével.

Szakirodalom

  • Mankovits T., Huri D.: Modellezés és szimuláció, Debreceni Egyetem, Debrecen, 2015. (elektronikus jegyzet)
  • Mankovits T.: Gumialakatrészek alakoptimalizálása, PhD dolgozat, Miskolci Egyetem, Miskolc, 2013.
  • Tamás P., Bojtos Attila, Décsei-Paróczi A., Fekete R.T.: Végeselem módsze-rek, BME MOGI, 2014.
  • Erdősné Sélley Cs., Gyurecz Gy., Janik J., Körtvélyesi G.: Mérnöki optimali-záció, Typotex Kiadó, 2012.
  • Kovács Á., Moharos I., Oldal I., Szekrényes A.: Végeselem-módszer, Typotex Kiadó, Budapest, 2011. (elektronikus jegyzet)
  • Szabó T.: Alkalmazott mechanika – Végeselem-módszer alkalmazásai, Miskolci Egyetem, Miskolc, 2003.

Oktatás helyszíne

Debreceni Egyetem Műszaki Kar

Frissítés dátuma: 2021.09.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.