A duális képzésről

 

A duális képzési formában való tanulás lehetőségének megteremtése a Magyar Kormány által is szorgalmazott és támogatott folyamat, a sikeres megvalósítás a vállalatok és a leendő munkavállalók közös érdeke. A duális képzés által a vállalatok olyan fiatal szakembereket kapnak, akik nem szorulnak hosszas továbbképzésre, tisztában vannak a vállalatok működésével, a mérnöki feladatokkal, képesek a csapatban dolgozni, gyakorlatuk van műszaki projektek megvalósításában. A fiatal mérnökök pedig a végzés pillanatában gyakorlattal rendelkező szakembereknek számítanak, ezzel jobb pozícióba kerülnek a munkaerő-piacon, magasabb szintű, nagyobb presztízsű állást kaphatnak már első munkahelyként is.

Mit jelent az, hogy duális képzés?

 • A teljes képzési idő alatt alapképzésben 7 félév, mesterképzésben 4 félév, melyben párhuzamosan folyik az elméleti és a gyakorlati képzés, az év elméleti és gyakorlati hetekre van osztva.
 • A gyakorlati képzést a Debreceni Egyetem Műszaki Kar partner vállalatai (alapképzés, mesterképzés) biztosítják, melyek a régió legkiemelkedőbb ipari vállalatai közé tartoznak.
 • A hallgatók a tanulmányok ideje alatt hallgatói munkavállalói státuszban vannak, és fizetést kapnak.

A képzést a hagyományosnál lényegesen hosszabb vállalati gyakorlat, valamint a szervezetek és a Hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi.

A képzési rendszer attól duális, hogy a gyakorlati oktatás a Debreceni Egyetem Műszaki Karán kívül – a képzési időnek közel a felében – a duális képzésben résztvevő Partnervállalatainknál történik. A képzés alapképzésben 7 féléven keresztül (3,5 év), mesterképzésben 4 féléven keresztül (2 év) tart. Az alábbi ábrán tekinthető meg a képzési idő elosztása:

Gépészmérnöki alapképzés képzési idő elosztása

 

 

Gépészmérnöki mesterképzés képzési idő elosztása

A gyakorlati képzést adó vállalkozások részt vesznek a képzési tartalmak kialakításában, és a Hallgatók kiválasztásával lehetőséget teremtenek a hallgatók első piaci megmérettetésének is. A felsőoktatási intézmény és a vállalat szakemberei folyamatos kapcsolattartás mellett együtt tervezik és valósítják meg a képzési programot.

A képzésbe felvételt nyert, első évfolyamos gépészmérnök Hallgatókkal a vállalatok az első hónap során hallgatói munkaszerződést kötnek. Ez a szerződés kötelezettségeket is tartalmaz, de az oklevél vagy diploma megszerzését követő időszakra egyik fél számára sem jelent további elkötelezettséget.

A hallgatói munkaszerződés alapján a képzésben résztvevő hallgatók a tanulmányaik teljes idejére (BSc 7 félév, MSc 4 félév) rendszeres havi juttatást kapnak (a felsőoktatási törvény értelmében a minimálbér 65%-a), szabadságuk mértékét a munkavállalókéhoz hasonlóan állapítják meg, munkaidejüket is hasonló módon töltik.

A Hallgatók számára a részleges anyagi függetlenség, a munkaerőpiac megismerése és a valós gyakorlati tapasztalat a diploma megszerzése után a munkaerőpiacon a hagyományosnál lényegesen jobb pozíciót biztosít.

Mi az előnye a hagyományos képzési formával szemben?

 • A hallgatók a tanulmányaik során ipari körülmények között ismerkednek meg a szakma gyakorlati részével.
 • Olyan tudásra tesznek szert, amit a normál képzésen kötelező 6 hetes gyakorlaton nem lehet megszerezni.
 • A végzés pillanatában már gyakorlattal rendelkező mérnökök lesznek, akik tisztában vannak a vállalati folyamatokkal, a mérnöki feladatokkal, és tapasztaltak a projektek megvalósításában, a csapatmunkában, és a szakmai idegen nyelvek használatában.
 • Nem jelent kötelezettséget a tanulmányok lezárása után.

Miért válaszd a duális jellegű képzési formát?

 • Élenjáró vállalatoknál, a legjobb szakemberektől tanulhatod meg a legfrissebb szakmai fortélyokat. A vállalatoknál friss, modern gyakorlati ismereteket szerezhetsz meg, részese lehetsz mindennapjainak.
 • Pénzügyi önállóság, azonnali munkalehetőség: az egyetemi tanulmányok megkezdését követően hallgatói munkaviszonyba kerülsz a vállalattal, munkabért kapsz, így csökkenthetők a szülők anyagi terhei.
 • Változatos és intenzív tanterv: a képzési idő közel felét vállalati gyakorlaton töltöd.
 • legsikeresebbek közé tartozhatsz már tanulmányaid elején!
 • A gyakorlatban is hasznosítható, biztos elméleti tudásra épülő szakismeretekre tehetsz szert!
 • Kiváló lehetőségek a munkaerőpiacon! A nemzetközi tapasztalatok szerint a duális képzésben tanulók 85%-a munkaszerződéssel került ki az iskolapadból.
 • Biztonságosan tervezhető életpálya!

Tudj meg többet a jelentkezés menetéről!

További hasznos információkról itt tudsz olvasni: 
Oktatási hivatal- Duális képzés- Hasznos információk

A duális diplomával kapcsolatos kérdésekre itt találod a választ: 
Duális diploma- kérdések és válaszok

Ha mégsem találnál meg minden választ a kérdéseidre, keress minket bizalommal!

Sajtóanyagok a duális képzésünkről

Frissítés dátuma: 2023.09.13.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.