Versenyek

Formula Student

A Formula Student nemzetközi mérnökverseny célja egy olyan formula autó tervezése, kivitelezése és képzeletbeli piacra bocsátása, amelyet egyetemi hallgatók valósítanak meg és versenyeztetnek nemzetközi színtéren.

A versenysorozat helyszínei számos európai országban kerülnek megrendezésre, a leghíresebbek Anglia, Németország és Spanyolország, de többek között a hazánkban megrendezett verseny is nívósnak számít.

Egy átlagos Formula Student verseny négy napos, ebből kettő a technikai és biztonsági szabályoknak való megfelelésről szól. Ezek teljesítésével lehet részt venni a maradék két napban, a gyakorlati értelemben vett versenyen. A versenyszámok két csoportra bonthatóak, Statikus és Dinamikus versenyszámokra. A Statikus megmérettetés részei a prezentációk, amelyek egy Technológiai, egy Költségvetési és egy Üzleti terv bemutatását foglalják magukban. Ezek az összpontszámok 40%-át teszik ki. A Dinamikus versenyszámok közé tartozik a Gyorsulás, a Skid Pad, amely az autó kanyardinamikáját teszteli, az Autocross, amely sprintszakaszon mért időt foglalja magában, és a legjelentősebb versenyszám az Endurance, amelyen az autó idejét, káros anyag kibocsátását és fogyasztását mérik egy zárt körpályán, megtett 22 km-nyi szakaszon versenykörülmények között.

A Formula Student kapcsolatot teremt a jövő szakemberei és a magyar autóipari vállalatok között, segítve ezzel mindkét felet a munkaerőpiacon. A szponzorok értékes kapcsolatot építhetnek ki potenciális munkavállalóikkal, ezzel együtt mélyrehatóan megismerhetik a versenyzők szakmai képességeit és emberi tulajdonságait is.

(Forrás: http://hu.fshungary.hu/)

 

Shell Eco Maraton

Az energia-takarékos járművek versenyei közül a Shell Eco-marathon a legnagyobb: a 3 föld-rész versenyein összesen mintegy 400 csapat vesz részt. A versenyeken diákokból vagy hallgatókból szervezett csapatok indulhatnak a világ bármely részéből energia-takarékos jármű tervezésével és építésével. Az a győztes jármű, amelyik a legnagyobb távolságot tudja megtenni a legkevesebb energiával.
Az egyhetes rendezvényen mintegy 3000 fiatal méri össze tudását.

A jármű használata szerint a csapatok két kategóriában indulnak.

  • A prototípus kategóriába tartoznak a futurisztikus, áramvonalas járművek. Ezeknél az elsődleges tervezési cél a légellenállás csökkentése és a hatásfok növelése.
  • A városi kategória járművei hasonlítanak a hagyományos négykerekű utcai gépkocsikhoz.

A meghajtómotor és az energiaforrás lehet:

  • belsőégésű motor, a tüzelőanyag: benzin, dízelolaj, autógáz, etanol,
  • villanymotor, az energiaforrás: hidrogén, napenergia, akkumulátor.

A verseny teljes lebonyolítása (versenykiírás, szabályok, nevezés, levelezés, műszaki és biztonsági gépátvétel, utazásszervezés, díjátadás) idegen nyelven történik. Ez jó alkalom hallgatóinknak nyelvtudásuk gyakorlására.

A verseny egy igen alapos gépátvétellel kezdődik, ez néha több mint 1 órás. A versenyfutam során a pilóta és a csapattagok rádiókapcsolatban vannak, a csapattagok figyelik a pályán történteket, mérik a köridőket, segítik a pilótát. A versenyfutam végén egy laborban meghatározzák a fogyasztást, és az eredményt km/liter egységben adják meg.

 

Bosch Go-cart

A csapatoknak a modern autók jövőbe mutató funkcionalitását kell minél ötletesebben és profibban megvalósítania a gokartjukban. A jövő gokartjának megvalósítása, a jövő autóinak mintájára. A rendezvénysorozat fő célja mindemellett, a mérnök szakma és a gyakorlatorientált képzés népszerűsítése egész Magyarországon, felhívni a figyelmet arra, hogy miért jó mérnöknek lenni.

A magyarországi Bosch csoport a műszaki felsőoktatási intézményekkel együttműködve minden évben izgalmas kihívásokat kínál a hallgatóknak. A maximum 20-22 fős csapatok feladata, hogy egy általuk tervezett és kivitelezett rendszerrel szereljenek fel egy rendelkezésükre bocsátott gokartot.

A Bosch cégcsoport tapasztalata, hogy az egyetemekkel való együttműködéseik gyümölcsözőek, a hallgatók pedig olyan megmérettetésekre vágynak, melyek meghatározó élményekkel gazdagítják, és hosszú távon motiválják, felkészítik őket későbbi mérnökpályájukra. Központi célnak tekintik a mérnöki pályára lépett hallgatók elismerését, támogatását.

A versenyhez a Bosch cégcsoport biztosít csapatonként egy-egy gokartot és azokat az elemeket, melyeket kötelezően be kell építeni. A beépítéshez nemcsak a tárgyi eszközöket kapják meg a hallgatók, hanem szakmai felkészítésben is részesülnek. A projektidőszak novembertől májusig tart, a csapatok a projektidőszak végén megrendezett versenyen mutatják be munkájukat és mérhetik össze erejüket egymással. Az előkészületek során a csapatoknak különböző mérföldköveket kell követniük, miközben a Bosch csapata rendszeresen tartja velük a kapcsolatot többek között rendszeres hírlevelek, személyes látogatások és telefonos egyeztetések formájában.

A résztvevőket folyamatosan támogatják a mérnök mentorok, ezzel segítve a verseny előkészületeit. Az intenzív projektidőszakot egy izgalmas versenysorozat zárja, mely nemcsak a hallgatók számára ígérkezik igazán mozgalmas napnak, hanem valamennyi odalátogató számára szeretnénk izgalmas program kavalkádot biztosítani.

 

Pneumobil 2016

Az Aventics kiemelt figyelmet fordít kezdeményezéseiben a környezettudatosságra, az alternatív erőforrásokra, valamint az energiahatékonyság kérdésére. Ennek jegyében született meg néhány évvel ezelőtt a Pneumobil verseny gondolata is. A kreatív és innovatív verseny keretében a diákoknak olyan sűrített levegővel hajtott járművet kell tervezniük és kivitelezniük, amelyek később több kategóriában, futamban mérik össze tudásukat. A tervezés és építés ideje alatt a hallgatók gyakorlati oldalról is megismerkedhetnek a pneumatikus, vagy más szóval sűrített levegős technológiával. Ezen felül a program kitűnő lehetőséget nyújt a vállalat és a hazai műszaki felsőoktatási intézmények együttműködésének szorosabbra fonására.

(Forrás: http://www.pneumobil.hu/bemutatkozas)

 

         

 

MVM Energia Futam

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. évről-évre azzal a céllal rendezi meg a MVM Energia Futamot, hogy támogassa a környezetvédelemi fejlesztéseket, az innovációt és a fiatal mérnökök munkáját. A szervezők fontosnak tartják a lakosság környezettudatos gondolkodásának formálását azáltal, hogy testközelbe hozza a közeljövőben elérhető, benzin vagy gázolaj nélkül működő, alternatív hajtású járműveket.

Az MVM Energia Futamon  átalakított szériaautók, pneumobilok, elektromos versenyautók és motorok versenyeznek minden év szeptember közepén Budapest szívében, a Széchenyi téren.

A versenyen kizárólag a nem konvencionális meghajtású járművek állnak rajthoz. A saját építésű vagy átépített közlekedési eszközöket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő és természetesen emberi erő is. A versenyben résztvevőknek azonban nem elég a gyorsaság, a sikeres szerepléshez elengedhetetlen a megbízhatóság, a kreativitás és az innovatív gondolkodásmód.

A verseny győztese az, aki az adott járművel 10 perc alatt a lehető legnagyobb távolságot teszi meg.

 

    

 

AUTOMOTIVE HUNGARY TECHTOGETHER verseny

A Hungexpo Zrt. az Autopro.hu-val közösen idén is járműipari diákversenyt hirdet a műszaki egyetemisták szakmával történő összekapcsolása érdekében.

Az “AUTOMOTIVE HUNGARY – Techtogether’ egy olyan sokoldalú, hiánypótló program, amely felvonultatja a járműipar kiemelkedően tehetséges reménységeit, lehetőséget teremt fejlesztéseik, terveik megismerésére.
A program keretén belül elméleti és gyakorlati feladatokkal tűzdelt háziversenyre is sor kerül, melyen a hazai felsőoktatási intézményeknek kiírt autóipari versenyek legjobb csapatai vesznek részt.
A megmérettetés végén megtudhatják, hogy melyik gárda teljesített a legjobban csapatmunka, kreativitás, elméleti ismeretek és szakmai felkészültség terén. A szerelési és programozási versenyszámok között bemutatkozó prezentációk és a járműipari fejlesztésekről szóló konferencia előadások zajlanak.

(Forrás: http://automotivexpo.hu/hu/automotive-techtogether)

 

         

 

Frissítés dátuma: 2018.09.25.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.