Egyedülálló képzés a Műszaki Karon

2020, március 6 - 10:24
Nemzetközi szinten is hiánypótló szakot indít szeptembertől a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A Szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök szakirányú továbbképzés támogatására csütörtökön írt alá megállapodást a kar és a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara több szakmérnöki szakot indított az elmúlt években, amelyeket nagy érdeklődés övez. A Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség (MAROVISZ) és a kar egy Magyarországon még nem létező, nemzetközi szinten is hiánypótló szakirányú továbbképzést indít közösen 2020 szeptemberében szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök néven. A két féléves, ipari igényeken alapuló képzést a Gépészmérnöki Tanszék koordinálja.

- A Műszaki Kar fontos küldetésének tekinti, hogy a piac és az ipari szereplők igényeit folyamatosan figyelve, felmérve indítsuk új képzéseinket, eleget téve ezzel a vállalati elvárásoknak, ugyanakkor sikeres életpályát biztosítva a nálunk diplomát szerző mérnökhallgatóknak – hangsúlyozta Szűcs Edit. A Műszaki Kar dékánja kifejtette: mára 9 alap-, 9 mester- és 9 angol nyelvű képzés mellett több szakirányú továbbképzési szak várja a leendő hallgatókat.

– A most megkötött megállapodással ez utóbbiak száma bővül – tette hozzá Szűcs Edit.

Az új tantárgy tematikájának kidolgozásában a kar oktatói mellett szerepet vállalt a MAROVISZ is.

- A szakma érdekképviseleti szerveként feladatunk a minőség biztosítása, a vizsgáztatás és természetesen az oktatás is, emellett segítséget tudunk nyújtani a gyakorlati képzésben laborok és a legkorszerűbb eszközpark biztosításával – tájékoztatott Trampus Péter, a MAROVISZ elnöke.

- A több hónapos előkészítő munka eredményeként elkészült a szaklétesítési, valamint a szakindítási anyag is. A tervezett képzést a roncsolásmentes vizsgálatok témakörének elismert és vezető nemzetközi szervezete, az Academia NDT International, valamint számos debreceni iparvállalat is a támogatja – ismertette Mankovits Tamás, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője, az indítani kívánt képzés szakfelelőse.

A szeptemberben induló képzésen a tervek szerint és az előzetes igényfelmérés alapján mintegy 15 fő kezdheti meg tanulmányait.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.