Gépészmérnöki szak kérdezz-felelek

Milyen középiskolai eredményekkel lehet bekerülni a gépészmérnöki szakra?
Szakközépiskolából és gimnáziumból is sikerrel jelentkezhetnek hozzánk. A korábbi években a többi gépészmérnök szakhoz hasonlóan alakultak nálunk is a felvételi ponthatárok.
További információ

Mennyire nehéz a gépészmérnöki szak?
Nagyon hallgatóbarát a képzési rendszerünk. A hallgatóink eltérő előképzettséggel, tudással rendelkeznek. Annak érdekében, hogy mindenki könnyen vegye az akadályokat a magas gyakorlati óraszám mellett is biztosítunk lehetőséget a felzárkózásra, vizsgára való felkészülésre.

Milyen tantárgyaim lesznek gépészmérnökként?
Természettudományos alapismeretek (matematika, általános géptan, mechanika…), gazdasági és humán ismeretek (minőségbiztosítás, közgazdaságtan, jogi ismeretek...) mellett anyagtudományi, gyártástechnológiai, géptan és műszaki tervezéssel…stb. kapcsolatos alaptudás elsajátítását követően az érdeklődésednek megfelelő specializációs tárgyakat tanulhatsz.
További információ

Indul a gépészmérnöki szak duális képzésben?
Természetesen, alapszakon és mesterszakon egyaránt várják a partnervállalataink a leendő hallgatók jelentkezését. 2015 szeptember óta minden jelentkezőnek lehetősége van alapszak nappali tagozaton üzemeltető-karbantartó és járműipari folyamattervező specializációkon, illetve 2018. februárjától mesterszakon nappali tagozaton termeléstámogató specializáción (minden februárban és szeptemberben) a partnervállalatainkhoz is jelentkezni. A BSc és MSc szakok partnervállalatainak a listáját a honlapon az „Oktatás” fül alatt található.

További információ

Milyen előnyökkel jár, ha „duálisos hallgató” leszel?
7 féléven keresztül havi jövedelmet kapsz attól a vállalttól, aki az egyetemi oktatási időszak alatt (szorgalmi időszak) kizárólag kapcsolatot tart fenn veled, így kompromisszumok nélkül részt vehetsz az egyetemi életben. Majd a vizsgák és szünetek idején élő projektekben, vállalati mentorok iránymutatása mellett foglalkoztat, hogy a végzést követően versenyképes diplomával a kezedben több éves szakmai gyakorlattal tudjál elhelyezkedni a munka világában, akár főállású kollégaként nála, akár egy másik vállalatnál.
További információ

Milyen idegen nyelvi ismeretekkel kell rendelkezned a végzéshez?

A tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévet megelőzően megkezdő hallgatóknak nem kötelező a nyelvvizsga az oklevél kiadásához, valamint nem kötelező megszerezniük a szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismereteket.

A tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévben és azt követően megkezdő hallgatóknak nem kötelező a nyelvvizsga az oklevél kiadásához, de kötelező megszerezniük a szakképzettség gyakorlásához szükséges idegen szaknyelvi ismereteket.

A tanulmányaikat a 2022/2023-as tanév őszi vagy tavaszi félévében megkezdő hallgatók mentesülnek az idegen szaknyelvi ismeretek teljesítése alól, ha rendelkeznek legalább középfokú (B2) komplex államilag elismert nyelvvizsgával vagy nyelvvizsgával egyenértékű dokumentummal.
További információ

Hol lehet elhelyezkedni gépészmérnöki alapszakkal (BSc)?
A Gépészmérnöki Tanszék kiterjedt vállalati kapcsolatrendszerrel rendelkezik, így a vállalati szereplők az oktatásban is jelen vannak. A specializációk kialakítását is vállalati igényeknek megfelelően, közösen dolgoztuk ki. Ennek megfelelően gépészmérnöki alapszakon a következő specializációk választhatóak a 2021/2022 tanévtől beiratkozottak számára:  nappali tagozaton épületgépészeti, üzemeltető-karbantartó, járműipari folyamattervező, anyagtechnológia, géptervező, illetve levelező tagozaton épületgépészeti és üzemetető-karbantartó.
A nálunk végzett tehetséges gépészmérnökök versenyképes szaktudásukkal könnyen el tudnak helyezkedni a környező ipari vállalatok, illetve gépészeti tervező irodák bármelyikében. 
Lásd a specializációk részletes bemutatóinál

Milyen továbbtanulási lehetőség biztosított a gépészmérnöki alapszak elvégzését követően?
Mind nappali, mind levelező tagozaton indítunk tavaszi és őszi félévben is gépészmérnöki mesterszakot. A mesterszakon is biztosítjuk a hagyományos képzési forma mellett a duális képzési formát, ami a korábban duálisos hallgatók és új belépők számára is választható. A mesterszakon termeléstámogató és műanyag fröccsöntő specializációk közül választhatnak a hallgatóink a 3. félévtől.
Továbbá BSc és MSc végzettek a következő szakirányú továbbképzési szakokra is jelentkezhetnek: Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök, Gépészeti szimulációs szakmérnök, Műszaki diagnosztikai szakmérnök, Polimertechnológiai szakmérnök és Szerkezetintegritási és roncsolásmentes vizsgáló szakmérnök.
További információ

Milyen alapszakok elvégzését követően lehet gépészmérnöki mesterszakra jelentkezni?

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a Felvételiző a mesterszak Képzési és Kimeneti Követelményeiben meghatározott minimális kreditértékkel rendelkezzen meghatározott ismeretkörökben.
Azoknak a felvételizőknek, akik gépészmérnöki alapszakon szereztek oklevelet, nem kell kreditelismerési eljárást kezdeményezniük. A felvételhez feltételekkel elfogadott további alapszakok, akiknek kreditelismerési eljárást kell kezdeményezniük: anyagmérnöki, biztonságtechnikai mérnöki, had-és biztonságtechnikai mérnöki, könnyűipari mérnök, építőmérnöki, műszaki földtudományi, műszaki menedzser, vegyészmérnöki, környezetmérnöki, energetikai mérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, közlekedésmérnöki, járműmérnöki, mechatronikai mérnöki, villamosmérnöki, mezőgazdasági és élelmiszer- ipari gépészmérnöki.
További információ

Frissítés dátuma: 2023.09.20.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.