Gépészmérnöki mesterképzés

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán a gépészmérnöki mesterképzést 2017. februárjától indítottuk el termeléstámogató specializációval. Duális képzésünk sikerének köszönhetően 2018. februárjától a gépészmérnöki alapképzés mellett a gépészmérnöki mesterképzés duális képzési formában is elérhető lett jelentkezőink számára. Vállalati igényekre alapozva műanyag fröccsöntő specializációt indítottunk a 2019/2020. tanév tavaszi félévétől magyar és angol nyelven.

Az mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

 • Végzettségi szint: mesterfokozat
 • Szakképzettség: okleveles gépészmérnök
 • Képzési terület: műszaki
 • Képzési idő: 4 félév
 • Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
 • Munkarend: nappali és levelező

A törzsanyag (a szakképzettség szempontjából meghatározó) ismeretkörök

 • természettudományi ismeretek: 20-35 kredit 

  • matematika, mechanika, anyagtudomány, hő- és áramlástan
 • gazdasági és humán ismeretek:10-20 kredit
  • projektmenedzsment, vezetési és szervezési ismeretek, minőségbiztosítás, környezetvédelem, hulladékgazdálkodás, energiagazdálkodás, kommunikáció, marketing, jogi és pénzügyi ismeretek
 • gépészmérnöki szakmai ismeretek:15-35 kredit
  • gépészeti rendszerek és folyamatok analízise, tervezéselmélet és módszertan, folyamatirányítás és modellezés, anyag- és gyártástechnológia, méréselmélet- és technika

A Gépészmérnöki mesterszak képzési és kimeneti követelményei (KKK)

A Gépészmérnöki mesterszak specializációi:

1. Termeléstámogató specializáció 

Tantervei

Célja
A specializáción végzett okleveles gépészmérnökök alkalmasak termelési folyamatok, technológiák koncepciójának kidolgozására, modellezésére, tervezésére, üzemeltetésére, irányítására és karbantartására, továbbá irányítási, szervezési és innovációs feladatok ellátására. Képesek a korszerű és precíz termelés feltételeinek megteremtésére, minőségi folyamatok kialakítására (gyártási folyamatok fejlesztése és optimalizálása, valamint gyártást kiszolgáló eszközök, rendszerek tervezése és fejlesztése). A specializáció kidolgozásánál figyelembe vettük a konkrét vállalati igényeket!

2. Műanyag fröccsöntő specializáció

Tantervei

Célja
A magyarországi fröccsöntő ipar nagyarányú hazai és nemzetközi jelenlétének köszönhetően jelentősen felértékelődött a technológia tudás és annak fejlesztésének képessége. A műanyag fröccsöntő specializáció indításával célunk olyan szakemberek képzése, akik képesek fröccsöntött termékek és azok szerszámainak tervezésére, fröccsöntő berendezések üzemeltetésére, irányítására és karbantartására, a fröccsöntési technológia fejlesztésére. A specializáción végzettek képesek továbbá a műszaki fejlesztés, kutatás, tervezés és innováció feladatainak ellátására; hazai, illetve nemzetközi szintű mérnöki projektekhez való kapcsolódásra, azok irányítására. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Idegennyelvi követelmény
A mesterfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

A szakmai gyakorlat követelményei
A szakmai gyakorlat legalább négy hét időtartamot elérő egybefüggő, szakmai gyakorlóhelyen szervezett gyakorlat, melynek további követelményeit a tanterv határozza meg. A szakmai gyakorlat kritériumkövetelmény, szorosan kapcsolódik a diplomamunkához.

Kreditelismerés
A sikeres felvétel feltétele, hogy a korábbi felsőfokú tanulmányok beszámíthatók legyenek az adott mesterszakon. Az előtanulmányok teljes kreditértéken számíthatóak be gépészmérnöki alapszakon végzettek esetén. Egyéb előképzettségek esetében kreditelismerési eljárás szükséges, melynek részleteiről az alábbi tájékoztatóban olvashat.

További tájékoztatásért a kreditelismeréssel kapcsolatban kérjük, hogy keresse Dr. Pálinkás Sándor, főiskolai docenset a    e-mail címen.

Frissítés dátuma: 2020.11.22.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.