Gépészeti szimuláció a terméktervezésben

Tárgy oktatója

DR. CZÉGÉ LEVENTE – egyetemi docens, Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Gépészmérnöki Tanszék

SZŰCS IMRE - PLM ügyféltámogatási vezető, Enterprise Communications Magyarország Kft.

Félév: I. félév; Kontakt óraszám: 15 óra; Számonkérés: kollokvium

Tárgyleírás

A tárgy célja a hallgatókkal megismertetni a gépészeti tervezés folyamatát, a módszeres géptervezés jellemzőit, valamint a számítógéppel segített mérnöki tevékenység lehetőségeit és a számítógépes szimuláció alkalmazásának jelentőségét a tervezés egyes fázisaiban. Alapvető tervezési stratégiák, azok jellemzői. A diszkurzív tervezési stratégia folyamata, fő lépései. A termékötlet megszületése, a termék tervezése, a követelményrendszer felállítása, a megoldási elvek keresésének és kombinálásának technikái. A műszaki értékelő eljárások, a megfelelő megoldások kiválasztása. A kialakítás alapszabályai és irányelvei. A számítógéppel segített mérnöki tevékenység eszközei. Virtuális prototípusok alkalmazása.

Szakirodalom

  • Czégé L., Hajdu S., Huri D.: Géptervezési ismeretek, Debreceni Egyetem, Debrecen, 2018. (elektronikus jegyzet)
  • Pahl G., Beitz W.: A géptervezés elmélete és gyakorlata, Műszaki Kiadó, Budapest, 1981.
  • Pahl G., Beitz W., Feldhusen J., Grote K-H.: Engineering Design: A Systematic Approach, Springer-Verlag, London, 2007.
  • Ullman D-G.: The Mechanical Design Process, McGraw-Hill, 2010. 
  • Cross N.: Engineering Design Methods: Strategies for Product Design,. 4th edition, John Wiley & Sons, 2008. 
  • Váradi K., Horváth I.: Gépészeti tervezést támogató technológiák, Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2008.

Oktatás helyszíne

Debreceni Egyetem Műszaki Kar

Frissítés dátuma: 2019.12.18.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.